Reparatie & Onderhoud

Uw vleugel of piano weer in perfecte conditie

Een instrument dat goed onderhouden wordt speelt en klinkt beter. Een goed onderhouden instrument zorgt voor veel meer speelplezier. De onderdelen van een piano hebben helaas niet het eeuwige leven. Het ligt uiteraard ook aan hoe intensief de piano wordt bespeeld. Door het jarenlange bespelen zullen bijvoorbeeld de hamers of vilten slijten waardoor uw instrument minder soepel zal spelen of doffer gaat klinken. Ook de metalen onderdelen in het instrument kunnen op den duur defect raken. Wat te denken van een gebroken snaar of een beschadigd toets oppervlak? Geen nood, (bijna) alles kan worden gerepareerd.

Intoneren en verbeteren van de speelaard

Speelt uw vleugel of piano te zwaar of te licht? Ik kan de speelaard van uw instrument geheel naar uw wens aanpassen. Ook heeft iedere piano zijn eigen klank en karakter. Door de piano te intoneren kunnen onregelmatigheden in de klank worden verholpen. U wordt weer verliefd op uw eigen instrument!

Groot onderhoud

Is er al heel lang niets aan uw piano of vleugel gedaan? Dan is het verstandig om ‘groot onderhoud’ te laten uitvoeren. Het instrument wordt dan volledig gereinigd. Het klavier en mechaniek worden nagekeken en gereinigd. Door aanslag op de draaipunten gaat het mechaniek vaak zwaarder spelen. Door het vervangen van asjes en reinigen van de draaipunten komt de originele speelaard weer terug.  Tevens zullen eventuele reparaties ook direct worden meegenomen.

 

Lakbeschadiging

Uw piano of vleugel is naast een mooi instrument ook een mooi meubelstuk. Het kan uiteraard voorkomen dat het meubel beschadigd raakt. In bijna alle gevallen kunnen beschadigingen nagenoeg onzichtbaar worden hersteld. Met slechts een paar foto’s van de schade kan uw pianostemmer u vertellen wat dit zal kosten en of dit ter plaatste hersteld kan worden.

Piano revisie

Bij het reviseren wordt altijd eerst in overleg met de klant een plan opgesteld. Zo wordt er gekeken of de te maken kosten van een revisie of restauratie opwegen tegen de waarde van uw instrument. Bij een volledige revisie maken wij gebruik van originele kwaliteitsonderdelen van merken zoals: Abel, Renner, Yamaha en Steinway. Neem contact met mij op voor een vrijblijvende offerte.

Opfrisbeurt voor piano of vleugel

Laat uw piano of vleugel er weer als nieuw uit zien door deze een opfrisbeurt te geven. Hierbij reinigen we het meubel, werken kleine beschadigingen bij en laten het messing beslag weer glimmen. Een intensieve opfrisbeurt van een piano duurt ongeveer 1,5 uur.

Een vleugel staat doorgaans met de klep open en is een opvangbak voor stof. Met speciaal gereedschap wordt uw vleugel gereinigd en stofvrij gemaakt. Dit moet wel vóór aanvang van een stembeurt gebeuren gezien de snaren ook gereinigd worden.

 

Veelgestelde vragen

Er blijft een toets hangen

Wat voor de pianist als vage klacht ervaren wordt zal uw pianostemmer doorgaans vrij snel kunnen verhelpen. Een toets kan om meerdere redenen niet juist functioneren waardoor deze af en toe hapert. Tijdens een stembeurt kan dit doorgaans zonder extra kosten verholpen worden. Een hangende toets verraadt vaak wel dat er meer aan de hand is.

Mijn piano speelt zwaar

Het mechaniek van een piano bestaat uit veel draaiende en verende onderdelen. Als dit soepel loopt en goed afgesteld is, zal deze nooit zwaar spelen. Ook kunnen versleten onderdelen de oorzaak zijn van een zwaardere aanslag. Het is dan ook altijd mogelijk om een pianomechaniek soepel te laten spelen.

Beginnen met goed reinigen van alle draaipunten is vaak al een grote stap. Daarna kunnen alle draaipunten worden vervangen en het mechaniek goed worden afgeregeld.

Als laatste stap kan ik de speelaard piano of vleugel aanpassen door de maten en gewichten van de piano of vleugel aan te passen.

Hoe moet ik mijn hoogglans piano poetsen?

Hoogglans piano’s en vleugels zijn tegenwoordig voorzien van een kunststof laklaag. Deze is hard en uv bestendig. Afstoffen kan dan ook prima met een droge doek en plumeau. Gebruik geen agressief reinigingsmiddel maar hete doek om vette vingers te verwijderen. Droog deze hierna wel meteen af.

Ook kunt u kiezen voor een opfrisbeurt van uw piano of vleugel. Uw piano of vleugel wordt behandeld met een polijstmiddel waardoor de glansgraad van de lak maximaal wordt opgehaald. Kleine krasjes kunnen hierdoor zelfs onzichtbaar worden!

Advies nodig?

Twijfelt u aan de conditie van uw piano? Speelt of klinkt hij niet meer zoals u gewend bent? Ik kom graag bij u langs om het instrumenten te beoordelen en een onderhoudsadvies uit te brengen.

Vragen over een stembeurt, reparatie aan uw piano of advies nodig bij aanschaf van een instrument?

Bel:

06 – 51 845 032

Ervaringen van mijn klanten

Onze vleugel wordt ieder jaar door Jorge gestemd. Na de stembeurt klinkt hij weer als herboren. Jorge is een echte vakman. G. Willemsen – Bergen op Zoom.

Via internet vond ik Pianostemmer Roosendaal. Inmiddels is onze piano voor de tweede keer gestemd. Wij zijn zeer tevreden.

Jorge werd ons doorverwezen door een kennis. Het pedaal van de piano bleef al een tijdje hangen. Binnen no time was het probleem verholpen en kunnen wij weer lekker piano spelen.